OM ANDREAS


En liten skådespelarbiografi

Uppvuxen i Södertälje där sport, teater och musik blev huvudintressen trots att inriktningen från början nog var att bli ingenjör. Hade han inte kommit in på Scenskolan i Stockholm 1986 hade kanske så varit fallet. Nu blev det istället teater och musik på heltid.

Första jobben som professionell skådespelare blev på Fria Proteatern och sen flertalet Riksteaterturneer. Som sångare i gruppen Farbror Blå släppte han två plattor med popmusik på svenska. Musiken och teatern har varit ständiga följeslagare genom karriären och ibland har de konsoliderats i musikaler eller scenshower genom åren. Musikaler som Guys and Dolls på Oscars, Allt eller Inget och Underjorden tur och retur (Sondheim) på Länsteatern Gotland, Förklädet och Bullets over Broadway på Göta Lejon och En värsting till syster på Chinateatern.

Han var en av originalmedlemmarna i succéshowen Roligt Elakt Aktuellt på Hamburger Börs under nio års tid. Det har varit lunchshower på Katalin i Uppsala. Han har underhållit tillsammans med Helen Sjöholm på OD's Caprice i Uppsala och showat på Royal Albert Hall med Robert Wells.

På somrarna har det oftast  blivit sommarteater runt om i Sverige. Som 6 fst på Romateaern, bla En midsommarnattsdröm, King Lear och Trettondagsafton eller farser på Krusenstiernska teatern i Kalmar som Trassel, Flaggan i topp och Rakt ner i fickan. Många barn och ungdomsteaterföreställningar med Teater Unga Roma har det blivit som tex Att bossa en bitch och Puckad kärlek.

På TV har vi kunnnat se honom i underhållningsprogram som Så ska det låta, Allsång på Skansen, Gäster med gester, Time Out, Doobidoo och Fredag hela veckan. I serier som Agnes, STHLM, Kommisarien och havet, Roligt.Elakt.Aktuellt eller i filmer som The Stig-Helmer story, Rosor, kyssar och döden, Skenbart och Mörkertal.

Andreas är en av sveriges mest rutinerade röster inom dubbning av film med karaktärer som Kalle Anka, Grinchen, Katten i hatten, Alfred i Batman, Barry i Bee Movie, Mannen med gula hatten i Nicke Nyfiken, James i Pokémon, Dr Doofenschmirz i Phineas & Ferb, Stitch i Lilo & Stitch och Counselor B i Soul mm
UTBILDNING


1980-84

4-årig Maskinteknisk linje


1986-89

Teaterhögskolan i Stockholm

BILDER

andreas_nilsson_bw_1
andreas_nilsson_bw_2
andreas_nilsson_bw_4
andreas_nilsson_bw_7
andreas_nilsson_bw_8
andreas_nilsson_bw_5

©Foton: Christer Fischier